Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Képes lesz-e a kormány újrakez
  2007-07-12 11:43:58, csütörtök
 
  Képes lesz-e a kormány újrakezdeni?

A Political Capital elemzése a pártok médiaszerepléséről
Népszabadság - Szabados Krisztián - 2007. július 12.

Megerőszakolták-e Zsanettet? Ki verte meg Kármán Irént? Az elmúlt hónapokban ez a két kérdés foglalkoztatta leginkább a közvéleményt - legalábbis ha a médiamegjelenések gyakoriságát nézzük. Közvetlenül egyik kérdés sem kapcsolódik a politikához, ám mindkét ügy politikai felhangot kapott: a politikusok kényszert éreztek, hogy reagáljanak.

Zsanett ügyében a rendőri vezetés lecserélése, Kármán ügyében az olajügyek felelevenedése miatt került képbe a politika, és a kérdés: kiderül-e valaha egyetlen ügyben is az igazság? Megelőlegezzük: nem fog. Ezért foglalkozzunk inkább a klasszikus témákkal: az új politikai kezdeményezésekkel, és a már untig ismert botránypolitizálással.

Az SZDSZ elnökválasztása óta a kormány a folyamatos átalakítás állapotában van. Az alkalmi minisztercserék után (Fodor Gábor be, Petrétei József el) a kormányfő nagyobb szabású átalakítás mellett döntött a nyár elején. Ez politikai kényszer volt Gyurcsány Ferenc számára, mivel a kormány és a kormánypártok népszerűségi mutatói történelmi rekordokat döntenek - alulról. (Igaz az is, hogy bár a Fidesz toronymagasan vezet, a nagyobbik ellenzéki párt, és főként annak vezetője iránti bizalom is nagyon alacsony). Ebben a helyzetben a miniszterelnök kénytelen volt azt üzenni a közvéleménynek, hogy valami változik, új kezdődik. Ezt hivatott táplálni a kormányátalakítás, majd azt követően a melléklettel kiegészített koalíciós szerződés újrakötése. A kormányátalakítás némileg megerősítette Gyurcsány pozícióit. Igaz ugyan, hogy az MSZP-n belül kitört nyílt elégedetlenség nem biztos, hogy lecsillapítható azáltal, hogy Kiss Péter újból kancelláriaminiszter lett, Lamperth Mónika pedig benn maradhatott a kormányban. Ám a Political Capital által hangoztatott "háromlábú szék" teória érvényes: a Gyurcsány- Szilvásy-Bajnai hármas még mindig meghatározó a kormányban. Szilvásy György "lefokozását" sokan bukásnak tekintik, valójában az ex-kancelláriaminiszter nagyon fontos, bizalmi poszton megmaradt bizalmi embernek. Bajnai Gordon - és a szocialisták által nem kedvelt Draskovics Tibor - miniszteri kinevezése pedig azt az érzetet kelti, hogy a miniszterelnök még ura a pártjának.

A "háromlábú szék" elméletet támasztja alá a Fidesz taktikája is. Miután a kormányfő népszerűsége mélyponton, Szilvásy - szerintük - "kilőve", Orbán Viktor személyesen indított durva támadást a harmadik láb, Bajnai Gordon ellen a videoblogjában, kvázi letolvajozva az újdonsült minisztert. Ez meglepő, mert Bajnait eddig a Fidesz békén hagyta, most meg a pártelnök indított karaktergyilkos támadást ellene.

De nem kell ahhoz Orbán Viktor, hogy a kormánynak rossz napjai legyenek. Az SZDSZ elnöke még jelöltként azt jósolta februárban: már az elnökválasztási kampány generálta médiafigyelem is öt százalék fölé viszi a liberálisokat. Ehhez képest a liberálisok támogatottsága mélyponton, minisztereik támogatottsága rossz - az sem segít, hogy Fodor Gábor meglepően jól kezdte a munkáját, megfékezte a Rába habzását. Az SZDSZ taktikája, az MSZP-től való önmegkülönböztetés csak kudarcot hozott, elmérgesítette a két párt közötti viszonyt, miközben tartalmi kérdésekben a kormányfő sorra győzelmet arat a koalíciós párt fölött (új egészségbiztosítási rendszer, adóreform). Az SZDSZ egyre keményebben támadja a szocialistákat: több bíráló politikai akciót indított koalíciós társa, mint az ellenzék ellen (jellemző, hogy a melegek házassága melletti SZDSZ-kampány is a koalíciós partner bírálatával indult).

Az MSZP számára az egyetlen pozitívum, hogy kapóra jött a Horn Gyula ki nem tüntetése miatti botrány. A Tubes körül egyre terebélyesedő vita miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő Sólyom László önszántán kívül tett szívességet az MSZP-nek. A születésnapját ünneplő Horn Gyula kitüntetésének elutasítása az MSZP elbizonytalanodott törzsszavazói számára adott kapaszkodót, egy olyan témát, amit a párt aztán kellő médiafigyelem mellett ki is használt.

Az elmúlt hetekben a Fidesz karosszékből gyönyörködött a koalíciós párnacsatában és a népszerűségi mutatókban. Orbán Viktor (és Mikola István) rövid programot hirdetett (költségvetési kiadások befagyasztása, adócsökkentés, társadalombiztosítás visszaállamosítása), amire nem ugrottak rá a koalíciós pártok, de ezen kívül a Fidesznek csak arra kellett ügyelnie, hogy laza csuklómozdulatokkal kezelje az adott hétre esedékes botrányokat. A Fidesz botránykezelési taktikája is a párt magabiztosságát tükrözi. Amikor Csehországban és Ausztriában kirobbant a Gripen-vadászgépek állítólagos korrupciós botránya, a Fidesz "megelőző csapásként" parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezett a Gripen-szerződés módosításával kapcsolatban, mintha a korrupciós vádak arra vonatkoztak volna, nem pedig Orbán Viktor akkori, váratlan döntésére. Kármán Irén blogját a Fidesz politikusai hamarabb olvasták el, mint a szocialisták. Az újságírónő blogjában nyíltan maffiakapcsolatokkal vádolta meg a Fidesz elnökét. A válság elkerülése érdekében a Fidesz gyorsan belekeverte Gyurcsány Ferencet a szőkített olajba, míg az MSZP csak hetekkel később (július 8-án) jutott el az Orbánt vádoló blogbejegyzésig, és erejéből csak egy, a Fidesz elnökét támadó nyílt levélre futotta.

Amikor a Fidesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki páncélozottautó-vásárlását kezdte támadni, a kormány az Orbán Viktor miniszterelnöki "autógyűjteményéről" adott ki válaszközleményt. De a Fidesz magabiztosságát legjobban az mutatja, ahogy a Magyar Nemzet és a Hír Tv nekiment Wekler Ferencnek amiatt, hogy a liberális politikus közelében található cégek uniós támogatást kaptak. A két említett médium "a szőlőbotrányba keveredett Wekler Ferencként" emlegette a politikust, vagyis a Fidesz már attól sem tart, hogy Orbán Viktor egykori szőlőbotrányának felelevenedése bármilyen veszélyt rejtene a párt számára.

A magyar politika hihetetlen rugalmasságát jelzi, hogy amikor az Egymásért - Egy Másért Alapítvány fura ügyei elérték a Fideszt is, a párt leállt az ügy feszegetésével, azóta sokatmondóan nagy a csönd - lám, Kövér Lászlónak igaza volt anno.

Kompországban a helyzet változatlan: a költségvetési számok jobbak a vártnál, a gazdaság fehéredik, a reformok döcögnek, a botrányok elhalnak.

A szerző a Political Capital igazgatója
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: válaszközleményt, szőlőbotrányának, páncélozottautó, miniszterelnöki, elnökválasztási, karaktergyilkos, botránykezelési, magabiztosságát, elnökválasztása, lecsillapítható, blogbejegyzésig, minisztercserék, megerőszakolták, elégedetlenség, felelevenedése, megelőlegezzük, támogatottsága, kitüntetésének, születésnapját, miniszterelnök, videoblogjában, szőlőbotrányba, feszegetésével, elmérgesítette, közvéleménynek, szocialistákat, kezdeményezett, foglalkoztatta, módosításával, megerősítette, csehországban, liberálisokat, törzsszavazói, kompországban, foglalkozzunk, toronymagasan, kormány újrakezdeni, elmúlt hónapokban, médiamegjelenések gyakoriságát, politikusok kényszert, rendőri vezetés, olajügyek felelevenedése, klasszikus témákkal, folyamatos átalakítás, alkalmi minisztercserék, kormányfő nagyobb, nyár elején, kormánypártok népszerűségi, nagyobbik ellenzéki, miniszterelnök kénytelen, melléklettel kiegészített, kormányátalakítás némileg, Political Capital, Szabados Krisztián, Megerőszakolták-e Zsanettet, Kármán Irént, Fodor Gábor, Petrétei József, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Gyurcsány- Szilvásy-Bajnai, Szilvásy György, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Orbán Viktor, Horn Gyula, Sólyom László, Mikola István, Amikor Csehországban, Kármán Irén, Gyurcsány Ferencet, Fidesz Gyurcsány Ferenc, Magyar Nemzet, Wekler Ferencnek, Wekler Ferencként, Másért Alapítvány, Kövér Lászlónak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alvó cicák  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 19  Julian Brass gondolata  A kételkedés kezelése  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Nem méltó hozzád  Reménység és erő Krisztustól e...  Kaffka_Margit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Gyökössy Endre - Virágok virág...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép napot kívánok  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A sors  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy lelki imádság  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A boldog családok mind hasonló...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Adakozás  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Nem tudhatod  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Németh László tollából  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Gonosz démon-álarc  Szívem  Németh László tollából  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  képre írva  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  A sors  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hiányzik  Facebookon kaptam  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
kormány újrakezdeni, elmúlt hónapokban, médiamegjelenések gyakoriságát, politikusok kényszert, rendőri vezetés, olajügyek felelevenedése, klasszikus témákkal, folyamatos átalakítás, alkalmi minisztercserék, kormányfő nagyobb, nyár elején, kormánypártok népszerűségi, nagyobbik ellenzéki, miniszterelnök kénytelen, melléklettel kiegészített, kormányátalakítás némileg, szocialisták által, érzetet kelti, kormányfő népszerűsége, újdonsült minisztert, pártelnök indított, kormánynak rossz, elnökválasztási kampány, liberálisok támogatottsága, kormányfő sorra, koalíciós párt, ellenzék ellen, melegek házassága, koalíciós partner, egyetlen pozitívum, születésnapját ünneplő, olyan témát, párt aztán, elmúlt hetekben, koalíciós párnacsatában, népszerűségi mutatókban, koalíciós pártok, adott hétre, párt magabiztosságát, korrupciós vádak, újságírónő blogjában, válság elkerülése, szőkített olajba, liberális politikus, szőlőbotrányba keveredett, párt számára, magyar politika, párt leállt, helyzet változatlan, költségvetési számok, gazdaság fehéredik, reformok döcögnek, botrányok elhalnak, válaszközleményt, szőlőbotrányának, páncélozottautó, miniszterelnöki, elnökválasztási, karaktergyilkos, botránykezelési, magabiztosságát, elnökválasztása, lecsillapítható, blogbejegyzésig, minisztercserék, megerőszakolták, elégedetlenség, felelevenedése, megelőlegezzük, támogatottsága, kitüntetésének, születésnapját, miniszterelnök, videoblogjában, szőlőbotrányba, feszegetésével, elmérgesítette, közvéleménynek, szocialistákat, kezdeményezett, foglalkoztatta, módosításával, megerősítette, csehországban, liberálisokat, törzsszavazói, kompországban, foglalkozzunk, toronymagasan, médiafigyelem, adócsökkentés, párnacsatában, gyönyörködött, befagyasztása, költségvetési, kormánypártok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.